Energieke dorpshuizen

U bent op zoek naar mogelijkheden om te besparen op de energielasten? Of u wilt werken aan een duurzaam dorpshuis? Dan bent u hier aan het goede adres!

Energiebesparing in dorpshuizen waarom?

De energierekening is voor veel dorpshuizen een grote kostenpost. Dorpshuizen zijn nogal eens gehuisvest in oude en slecht geïsoleerde gebouwen met hoge ruimten en grote ramen. Daarbij komt dat dorpshuizen de laatste jaren steeds meer energie zijn gaan verbruiken en dat ze meer zijn gaan betalen per afgenomen eenheid. Dit kan slimmer! De juiste energiebesparende maatregelen zorgen voor meer comfort in uw gebouw en een lagere energierekening. Met het geld dat u daardoor overhoudt, krijgt u financiële armslag voor een gezonde exploitatie en activiteiten voor bezoekers. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan!

Wat levert energiebesparing op?

Binnen het totale budget van uw dorpshuis zijn de energiekosten vaak substantieel. Bovendien vormen energiekosten bij uitstek een post die met relatief weinig inspanning gemakkelijk te beïnvloeden is. En elke euro die niet aan energie wordt besteed, kan binnen uw dorpshuis aan andere zaken worden uitgegeven. Uit onderzoek blijkt dat met eenvoudige maatregelen al snel 10 % op het energiegebruik bespaard kan worden.

Wat kunt u allemaal doen?

Er zijn verschillende manieren waarop u iets kunt doen om de energierekening te verlagen. Een aantal zijn eenvoudig en andere kosten meer tijd en energie. Bedenk dat er een heleboel te bereiken is. Uit een energiescan van Invent bleek dat twee biljarttafels in dorpshuis de Schalle 7000 kWh per jaar verbruikten (dat is het stroomverbruik van twee huishoudens per jaar). Met een tijdschakelaar en andere verlichting bleek veel te besparen. Dorpshuis de Meerstal in Zwartemeer heeft in een paar jaar tijd de maandelijkse energielasten weten terug te brengen van € 2370 naar € 1150 per maand. Een besparing van € 14.640 per jaar (10% van de jaaromzet).

Een overzicht van besparingen op de energie (lasten) zijn:

Een aantal van de genoemde maatregelen kosten geld en sommige, zoals zonnepanelen, kosten veel geld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw plannen te financieren: