Zorgzame dorpen

Begin 2019 lanceerden onze Groninger collega’s het Netwerk Zorgzame Dorpen, een netwerk van circa 120 dorpen dat zich op allerlei manieren bezig houdt met zorgen voor elkaar. Van burenhulpnetwerk tot zorgcoöperatie, van samen koken tot zorgwoningen bouwen. Een mooi en divers netwerk dat samenwerkt, van elkaar leert en elkaar versterkt. En waarbij de kracht van het dorp centraal staat!

Op landelijk niveau zijn de zorgzame bewonersinitiatieven gebundeld in Nederland Zorgt voor Elkaar. BOKD levert regelmatig input voor dit landelijke netwerk.

Drentse voorbeelden

Ook in Drenthe kennen we steeds meer zorgzame dorpen. Zo brachten we op onze Dorpenmiddag in 2017 al de dorpscoöperatie in Gees onder de aandacht van onze leden. En tijdens Verder Kieken liet de dorpsgemeenschap van Wapserveen wat hun werkgroep Zorg en Steun doet voor de dorpsbewoners. En het dorpshuis van het jaar 2017 was Gasselternijveen, mede vanwege de Sociale Huiskamer.  In het najaar richtten ze daar ook een dorpscoöperatie op.

Een aantal van deze dorpen heeft het afgelopen jaar meegedraaid in het ‘atelier voor zorginitiatieven’ dat BOKD samen met CMO Stamm organiseerde. Kennis en ervaringen werden uitgewisseld en inmiddels is een aantal dorpen ook bij elkaar op bezoek geweest.

Op de Drentse Dorpendag 2019 in zorgzaam dorp Witteveen organiseerden we samen met Dorpsbelang een debat over de “kun je prettig oud worden in je dorp?”

Armoede

Ook armoede is een van de thema’s waar zorgzame dorpen aan werken. BOKD ondersteunt samen met een aantal andere organisaties de zorgcoöperatie van Hollandscheveld bij de methode Kanskaarten. Doel van deze kaarten is het thema armoede onder de aandacht te brengen én dorpsbewoners te wijzen op de mogelijkheden van hulp en ondersteuning op dit vlak.

Op de kaart

Wilt u weten wat zorgzame dorpen in Drenthe zoal doen? We houden een kaartje bij met daarop allerlei initiatieven en verwijzingen naar artikelen of websites. Het kaartje is niet volledig en wordt bijna wekelijks aangevuld. Staat uw initiatief er nog niet bij? Mail ons dan via info@bokd.nl.

Tevens hebben we van een aantal dorpen voorbeeldmateriaal dat we mogen delen met andere dorpen. Denk aan behoefteonderzoeken (vragenlijsten), brochures en andere sjablonen.