Wandelen over de Hondsrug, dit keer rondom Buinen

Deze maand de route waar je heel mooi de glooiingen van de Hondsrug kunt zien en ook kunt waarnemen, we adviseren je Knapzakroute 2 Buinen te gaan wandelen.

De route is 17 kilometer en kan eenvoudig in twee lussen gelopen worden. Het startpunt van beide lussen is bij de haven in Buinen. De noordelijke lus is 8 km, de zuidelijke 9 km. Als je met de hond wilt gaan lopen, kan dat heel goed, als die maar aangelijnd is.

Nadat je gestart bent, loop je eerst nog door het ‘oude’ Buinen. Men gaat ervan uit dat dit dorp tussen het jaar 800 en 1000 ontstaan is. In de negentiende eeuw was Buinen driemaal zo groot als Borger. Na het verlaten van het dorp, loop je naar de Noorderesch. Deze es heeft ongeveer een hoogte van 20 meter boven NAP. Hierna zul je merken dat je naar beneden gaat, naar het kanaal Buinen – Schoonoord.

Kanaal Buinen

Dit kanaal is gegraven om een verbinding te maken tussen het Oranjekanaal en het Stadskanaal. Men volgde veelal de loop van het Voorste Diep, dat z’n oorsprong heeft in Odoornerveen. Ten westen van Buinen ligt het kanaal op nog geen kilometer van het dorp, maar men moest vanwege het hoogteverschil om de Noorderesch heen. Daarom is er verder gegraven tot aan de haven in Buinen en dat was 5,5 km verder. Nadat je over de sluis gekomen bent, kom je in Bronneger en krijg je even verder een prachtig uitzicht op het Voorste Diep. Na een schouwpad kom je uit bij de ‘inlaat’ van het Voorste Diep. Hier wordt het water de beek weer ingelaten. Je bent dan al voorbij het voormalige stationskoffiehuis van Bronneger. De spoorlijn liep van Emmen naar Stadskanaal. Deze spoorlijn volg je verder tot voor in Buinen en later krijg je de haven.

Vanaf hier begint de zuidelijke lus en ga je het gebied in van het Achterste Diep waar zo’n 4500 telescopen door LOFAR geplaatst zijn.

De weilanden dienden vroeger als hooiland, nu is het een groot natuurgebied met veel bijzondere vogels en planten. Als je bij de telescopen rechtsaf gaat, ga je weer naar ‘boven’, ongeveer 10 meter hoogteverschil. Na het kruisen van de oude spoorlijn kom je bij de Staatsbossen. Hier staan nog bomen die in het begin van de twintigste eeuw geplant zijn. Dit gebeurde op de minder goeie stukken van het Buinerveld waar geen landbouw mogelijk was. Voordat je bij de autoweg aankomt, zijn er aan de rechterkant nog twee min of meer ronde gaten in het land te zien. Men noemt ze hier gletsjerkuilen. Als je het Knapzak ABC raadpleegt staat hierover bij “IJstijd” een interessant verhaal. Hierna nog een klein stukje door Buinen en dan ben je weer bij de haven.

Wilt u meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen bij voldoende bereik, met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Knapzakroute 2 Buinen

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op een van de andere Knapzakroutes.

auteur Roelof Huisman