Duurzame Dorpen

Wilt u weten wat andere dorpen doen op het gebied van duurzaamheid? Kijk dan eens op Netwerk Duurzame Dorpen. Inmiddels zijn al 330 dorpen aangesloten. Al surfend door de website ziet u dat duurzaamheid meer is dan energiebesparing en opwekking. Zo zijn er dorpen die werken aan afvalscheiding, lokaal voedsel produceren (o.a. voor de voedselbank) en een auto delen. Ook in het belang van de duurzame exploitatie van dorpshuizen, dé ontmoetingsplaats in het dorp, worden initiatieven ontplooid om bijvoorbeeld te werken aan energiebesparing. Dorpshuizen leggen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak of schaffen ledverlichting aan.

Kaartje NDD

Delen van kennis, ervaringen en ideeën

In het Netwerk Duurzame Dorpen delen dorpen kennis, ervaring en ideeën. Daardoor hoeft niet elk dorp het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen duurzame plannen sneller en beter worden gerealiseerd. In het Netwerk kunnen alle Nederlandse dorpen informatie delen zoals plannen, projectvoorstellen, filmpjes, draaiboeken, activiteiten en contactgegevens. Andere dorpen kunnen hiervan leren en op de ervaringen voortbouwen. Naast een digitaal platform is het Netwerk Duurzame Dorpen ook gericht op de ontmoeting, persoonlijke contacten en het bevorderen van deskundigheid.

Nieuwsbrief

In de maandelijkse nieuwsbrief staan de laatste nieuwtjes van de dorpen zelf, maar ook nieuws over bijvoorbeeld interessante regelingen en subsidies, nieuwe ontwikkelingen en activiteiten.
Lees hier de meest recente nieuwsbrief van Netwerk Duurzame Dorpen.

BOKD is Drents steunpunt

In steeds meer Drentse dorpen werken bewoners samen aan een duurzame leefomgeving. Om deze Drentse dorpen te ondersteunen bij hun initiatieven is de BOKD vanaf 1 mei 2016 officieel steunpunt van het Netwerk Duurzame Dorpen. Onder andere via BOKD Nieuws, de Drentse Dorpendag en andere activiteiten delen we de ervaringen van duurzame Drentse dorpen.

Alstublieft! Bent u iemand die een duurzaam initiatief wil beginnen in eigen dorp of buurt? Of organiseert u dit al en wilt u graag meer informatie en inspiratie? Dan is dit een handig boekje voor u. Beschouw het als handreiking, inspirator en tipgever. Volg verder vooral uw eigen(wijze) weg… Klik hier om het boekje te downloaden.

Duurzame dorpen