Inschrijving betrokken buurten tegen eenzaamheid weer geopend

In samenwerking met LSA Bewoners biedt BOKD bewonersinitiatieven hulp bij een plan om eenzaamheid in hun dorp of buurt te verminderen. In een paar maanden tijd werk je met behulp van een ‘meedenker’ aan een concreet plan en ga je aan de slag. De eerste twee Drentse initiatieven zijn inmiddels aan de slag gegaan. Er is inmiddels een tweede aanmeldingsronde geopend. Inschrijven kan tot 16 mei via de website van LSA Bewoners.

De eerste groep van 20 bewonersinitiatieven, verspreid over heel Nederland, is in maart van start gegaan. Ze zijn inmiddels gekoppeld aan een meedenker. Een meedenker denkt met je mee met het maken van concrete plannen voor jouw wijk of dorp. In de tweede ronde, die in mei van start gaat, is plek voor nog eens 20 bewonersgroepen die graag aan de slag willen. Voor Drenthe is er nog ruimte voor 3 dorpen of buurten!

Hulp op maat

Met de meedenker aan wie we je gaan koppelen ga je een plan van aanpak maken. Waarmee willen jullie aan de slag? De meedenker is een adviseur die thuis is in de wereld van bewonersinitiatieven en door LSA getraind op het gebied van eenzaamheid & betrokken buurten. Het blijft niet bij het maken van plannen; onderdeel van dit traject is ook dat je het gaat uitvoeren en evalueren. Op die manier wordt het plan meteen getest in de praktijk, en leer je hoe en of het werkt. Zie het als een snelkookpan, en een mooie motivatie om echt aan de slag te gaan, waarin je bijvoorbeeld met (een van de) volgende vragen aan de slag gaat.

  • Wat kan de buurt of het dorp bijdragen aan het verminderen of voorkomen van eenzaamheid?
  • Hoe organiseer je ontmoetingen zodat echt blijvend contact ontstaat?
  • Hoe organiseer je een welkome buurt?
  • Hoe bouw je een sterk sociaal netwerk in de buurt?
  • Hoe kan je juist in deze tijden werken aan verbinding en ontmoeting?
  • Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar of doorbreek je het taboe?

Wanneer past dit traject bij je initiatief?

Jullie initiatief is nog helemaal nieuw in dit thema en jullie willen stappen gaan zetten. Je hebt bijvoorbeeld de toolkit van LSA bewoners gezien, maar kan een goede steun in de rug gebruiken om stappen te zetten in de praktijk.

Maar het kan ook zijn dat je al even bezig met eenzaamheid en een betrokken buurt, maar je afvraagt hoe kan het beter? Je organiseert bijvoorbeeld al gezamenlijke maaltijden of koffieochtend, maar ziet dat er meer nodig is om eenzaamheid echt te verminderen. Daar wil je mee aan de slag. We denken dat dit bij veel bewonersinitiatieven past. Denk dus niet te gauw dat je hier nog niet klaar voor bent.

De meedenker

Onze meedenker is thuis in de wereld van bewonersinitiatief en thuis in de toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid. Daardoor weet hij/zij wat er op buurtniveau mogelijk is in de aanpak tegen eenzaamheid. Maar zo iemand brengt natuurlijk behalve die kennis, ook de belangrijke blik van buiten. Dat gaat je helpen in het maken van keuzes die passen bij je bewonersinitiatief. Wat kunnen en willen wij? Wat past bij ons en onze buurt? We kijken per initiatief welke meedenker het beste aansluit bij de vragen en regio.

Het vijf-stappen-plan

In 5 stappen helpen we je tijdens dit traject op weg.

  1. De gezamenlijke aftrap vindt eind mei plaats. Alle initiatieven en meedenkers komen dan online samen. Je krijgt alvast wat kennis mee en leert ook andere initiatieven kennen die aan de slag zijn of gaan met eenzaamheid.
  2. Een 1-op-1 start met de meedenker: wat zijn jullie vragen, wat willen jullie leren en in wat voor een wijk zijn jullie actief? Dat is een uitgebreid gesprek met initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilliger en andere betrokkenen.
  3. Je spreekt met elkaar af welke stappen jullie gaan ondernemen en gaat aan de slag in je buurt of dorp.
  4. Gedurende de uitvoering heb je contact over hoe het lukt met de voorgenomen stappen.
  5. Terugblikken: wat heeft het jullie opgeleverd? Lukt het beter om aan de slag te gaan in de wijk met dit onderwerp, wat krijg je terug van bewoners, en welke resultaten heeft het opgeleverd?

Aanmelden? 

Bewonersinitiatieven kunnen zich aanmelden voor deelname. De 2e ronde is nu open voor aanmeldingen. Meld je voor 16 mei aan via de website van LSA bewoners! Net als veel andere programma’s van LSA vragen we hiervoor geen eigen bijdrage. We vragen je wel om alle 5 stappen te doorlopen én je opgedane kennis te delen in een afsluitende bijeenkomst aan het eind van het jaar. Er kunnen maximaal 40 bewonersinitiatieven deelnemen. Houd er rekening mee dat de afspraken mogelijk digitaal zijn. Offline heeft onze voorkeur, maar dat kan alleen als de coronamaatregelen dit toelaten. We hebben dit jaar al vaker mensen via de telefoon wegwijs gemaakt met Zoom. Als dat dus voor jou een drempel is, dan komen we daar wel uit.

Dit traject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid, VSB Fonds, RCOAK en het Oranje Fonds.