Goed oud worden in eigen dorp

De laatste editie van dit jaar gaat over ‘Goed oud worden in eigen dorp’. Wat houdt dat in en welke dorpen en initiatieven geven daar al vorm aan?

Goed oud worden in eigen dorp

Het is een fijn vooruitzicht wanneer je weet dat jij en jouw dorpsgenoten goed oud kunnen worden in eigen dorp. Toch schiet het in dorpen nog weleens aan faciliteiten en voorzieningen te kort om die mogelijkheid zeker te stellen. Voor mensen met geheugenverlies of dementie en hun naasten is het bijvoorbeeld best ingewikkeld om in eigen dorp passende zorg en ondersteuning te blijven ontvangen. Daarom gaan dorpen aan de slag met een plan om samen zorg te kunnen dragen voor elkaar, ook in de toekomst.

In onze leidraad dorpszorgvisie deelden 6 bewonersinitiatieven hun motieven met ons om inhoud te geven aan ‘Goed oud worden in eigen dorp’. Eén van die motieven deelt Roelof Dilling, voorzitter van Stichting Grolloo Zorgt: 

‘De meeste oudere mensen vertrekken voor het laatste deel van hun leven uit het dorp. Het is dan alsof je een oude boom uit de grond trekt, daarna versnelt de ouderdom. Wat was het mooi geweest als mijn moeder in het dorp had kunnen blijven. Dat is voor mij en andere dorpsgenoten de reden geweest om een woonaanbod te creëren dat ook geschikt is voor oudere inwoners van Grolloo’. Inmiddels kan Grolloo starten met de bouw van woon- zorgcomplexen in het dorp, zodat ook ouderen in eigen dorp kunnen blijven wonen.

Subsidieaanvraag inclusieve dorpsplannen

De provincie Drenthe honoreerde afgelopen zomer het samenwerkingsverband ‘Samen voor dementievriendelijk Zuidwest Drenthe’ met een subsidie voor het opzetten van onder andere inclusieve dorpsplannen en het delen van ervaring en kennis. BOKD, een netwerk van ruim 260 dorpen en dorpshuizen in Drenthe, is een van de samenwerkingspartners en ondersteunt de dorpen Diever en Nijeveen nog tot juni 2024 met hun eigen dorpsplan ‘Goed oud worden in je dorp’. Benieuwd naar wat een inclusief dorpsplan ‘Goed oud worden in je dorp’ inhoudt? Neem een kijkje op onze website.

Aan de slag met een inclusief dorpsplan

De komende tijd organiseert BOKD samen met inwoners uit de dorpen Nijeveen en Diever bijeenkomsten om stappen te zetten om een inclusief dorpsplan te ontwikkelen. Bij voorkeur zo concreet mogelijk, waarbij zij in gesprek gaan met dorpsgenoten over mogelijkheden, wensen en activiteiten. De stappen om aan de slag te gaan met een inclusief dorpsplan hebben wij voor dorpen op een rij gezet, klik op deze link voor meer informatie daarover.

Alzheimercafés en ontmoeting voor mensen met Dementie

Alzheimer Nederland organiseert jaarlijks de Wereld Alzheimer Dag. In september 2023 kozen vrijwilligers het thema ‘Samen aan tafel’, met extra aandacht voor dementie. Op diverse plekken in Drenthe worden met regelmaat ‘Alzheimer Cafés’ georganiseerd, laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor mensen met een vorm van dementie, hun partners en mantelzorgers.

Zowel in Meppel, Coevorden als in Zuidoost Drenthe openden ‘Alzheimer Cafés’ hun deuren. In Meppel-Westerveld kun je een bezoekje brengen aan het Odensehuis: een plek waar mensen met geheugenproblemen terecht kunnen voor informatie en/of hun zorgen. Het is als het ware een huiskamer voor een ontmoeting of gezelligheid.

Basisschool De Weiert in Odoorn deed in het najaar 2023 mee aan een georganiseerde ontmoeting tussen leerlingen uit groep 7 en ouderen met dementie. Het Adoptieproject droeg bij aan het doorbreken van het taboe rondom dementie. Wil jij jouw dorpsgenoten attenderen op een café bij jou in de buurt? Of ben je benieuwd naar de opzet van een Odensehuis of het Adoptieproject in Odoorn? Klik op de links hierboven.