Armoede en inclusie

Mensen in armoede kunnen niet altijd meekomen of voelen zich geïsoleerd door de situatie waar ze inzitten.

Als dubbeltje kun je een kwartje worden

Steeds meer gezinnen in Nederland kampen met armoede. Ook in Drenthe leeft het thema armoede in gemeenschappen. De hoge vaste lasten per huishouden zorgen er mede voor dat mensen met een laag inkomen de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. BOKD ziet dat dorpen steeds vaker hun steentje willen bijdragen aan het ondersteunen van mensen die het niet breed hebben. Opgeleid ervaringsdeskundige Annemaria Evers, adviseur bij Sterk uit Armoede, deelt haar verhaal met ons.

Door haar eigen ervaring met financiële en emotionele armoede, weet zij als moeder van drie zonen als geen ander hoe zij in moeilijke tijden het hoofd boven water probeert te houden. Zij heeft de cirkel van armoede kunnen doorbreken en gaf jaren alles om haar leven weer op de rit te krijgen. En dat is haar gelukt. Zij bewijst dat je als dubbeltje echt een kwartje kunt worden. Ben je benieuwd naar het verhaal wat zij deelt met BOKD? Lees het artikel hier:

Vijf tips om te breken met de wereld van armoede

Voor onze leden die aandacht willen besteden aan het thema armoede, hebben wij samen met Annemaria vijf tips samengesteld. Deze tips kun je bijvoorbeeld 1-op-1 overnemen in je eigen dorpsblad of onder de aandacht brengen bij een ALV. Onze tips op een rij:

  1. Leer om je geld te verdelen over de maand. Om niet blootgesteld te worden aan verleiding kun je als je het niet breed hebt jezelf helpen door één keer in de week boodschappen te gaan doen. Je maakt van tevoren een lijstje en koopt echt alleen wat er op dat lijstje staat. Spaar ook je flessen op. Ook zijn er al dorpshuizen die voor een laag tarief ‘samen eten in het dorp’ aanbieden. Dorpshuisbestuur Nieuw-Buinen organiseert bijvoorbeeld in samenwerking met de voedselbank twee keer per maand een gezonde maaltijd voor dorpsgenoten. Een ander voorbeeld is dorpsdiner in Bovensmilde of Emmen Gezond.
  2. Annemaria en haar kinderen houden thuis een feestelijke kliekjesdag. Zij zorgt dat het een feestje is als zij met haar kinderen op zondag de kliekjes opeet. Ze hebben niet één keuze maar kunnen kiezen uit meerdere gerechten! Hoe leuk is dat? In jouw dorp kun je natuurlijk ook zoiets organiseren, maar dan met een groepje inwoners. Heb je wat eten over? Stel het dan ter beschikking aan jouw dorpsgenoten die het nodig hebben. Er zijn ook dorpen die een volledige kast met voedsel- en zorgproducten hebben ingericht, beschikbaar voor alle inwoners die iets extra’s kunnen gebruiken. Stichting ruilwinkel in Alteveer is daar een voorbeeld van.
  3. Houd niet vast aan kant en klare maaltijden. Probeer creatief te blijven, ook met weinig middelen. Zo zijn er kookboeken voor mensen uit armoede. Annemaria fietste altijd langs allerlei boeren bedrijven om aan haar goedkope gezonde voeding te komen. De beweging die ze kreeg was ook nog gezond. En voor haar kinderen die meegingen, was het een groot avontuur. Verschillende dorpsinitiatiefnemers hebben een moestuinproject opgezet, denk aan het voedselbos Peize of de dorpstuin van Plaats de Wereld in Vries. De groentes uit de tuin zijn voor alle inwoners beschikbaar.
  4. Gedeelde smart is halve smart. Zoek de Faceboek pagina’s voor minima’s op. Je ontdekt dat er ruilsystemen zijn en dat mensen bereid zijn om te delen. Zelfs als ze het zelf niet breed hebben. Annemaria houdt van de uitspraak: geef een stukje van jezelf als je iets van de ander wilt. Wij als BOKD ook. Ruilsystemen in dorpen werken als geen ander weten wij. Neem Grolloo als voorbeeld, dorpsondersteuner Siny Vink is spin in het web en koppelt vraag en aanbod aan elkaar.
  5. Tot slot: Vertrouw in jezelf en in de mensen om je heen, want dat gevoel klopt altijd. We zijn het zo verloren: het voelen met onze onderbuik en de ander vragen om hulp. Als je in armoede leeft, zoek dan mensen op die je vertrouwt en blijf positief. Dat zorgt voor je eigen bestaansrecht en die van elkaar.

Heb jij ook tips of een initiatief in jouw dorp die je wilt delen met onze leden? Geef ze aan ons door en wij zorgen dat wij jullie tips op onze site plaatsen.

Kanskaarten Hollandscheveld en Gasselternijveen

BOKD projectmedewerker Daphne Wiebing interviewde Jacomijn de Jong, voormalig dorpsregisseur van de Dorpscoöperatie Hollandscheveld en Piet Wolters, voorzitter van de dorpscoöperatie Gasselternijveen over hoe zij terugkeken op de kanskaartenactie in beide dorpen.

‘In het dorp staan prachtige huizen’ vertelt Jacomijn. Als je de buitenkant bekijkt dan denk je al gauw: ‘Deze huiseigenaren hebben het goed voor elkaar’. Toen de dorpscoöperatie aan de slag ging met het project ‘kanskaarten in Hollandscheveld’ ontdekten zij dat dit beeld over het welzijn van inwoners niet altijd juist was. ‘Veel inwoners kunnen het financieel niet opbrengen om de huizen in ons dorp te onderhouden. ‘Vanbinnen ziet het er heel anders uit’.

Zelfstandig hebben beide dorpscoöperaties in Gasselternijveen en Hollandscheveld het ‘Kanskaartenproject’ op touw gezet, weliswaar met nauwe betrokkenheid van Solidair Groningen Drenthe en BOKD. De kanskaartenactie is een project dat inwoners de kans bood om mee te doen aan bestaande regelingen voor mensen met een laag inkomen. Het project kenmerkte zich door een goede samenwerking tussen het dorp, de gemeente en partnerorganisaties. Met een groep vrijwilligers zijn de zogenaamde kanskaarten deur aan deur gebracht. Wat de kanskaartenactie heeft opgeleverd naast meer financiële armslag voor gezinnen in armoede? Lees het artikel hier: