In Memoriam: Geerhardt Dijkhuis

Op zaterdag 27 februari bereikte ons het droevige bericht dat Geerhardt Dijkhuis na een kort ziekbed op 73 jarige leeftijd is overleden.

Geerhardt heeft veel betekend voor de BOKD en de Buurtschap Nietap-Terheijl. Hij was als lid van de Raad van Advies dorpen zeer betrokken bij het werk van BOKD en de leefbaarheid van het Drentse platteland. We zullen zijn hartelijkheid, kritische blik en zorgzaamheid missen.

Jofien Brink, voorzitter BOKD: “Geerhardt is altijd met raad én daad betrokken geweest bij de leefbaarheid van zijn eigen leefomgeving en die van geheel Drenthe wat betreft de BOKD. Hij was in staat de politiek te mobiliseren wanneer er in zijn beleving misstanden ontstonden in de ruimtelijke ordening. Met name de gezamenlijke ritjes naar BOKD bijeenkomsten met de inhoudelijke gesprekken zal ik missen. Nog steeds onwerkelijk dat hij er niet meer is. Laatst zag ik nog een filmpje van ‘Allermansgoed’ voorbij komen waar Geerhardt ook bij getrokken is geweest. Altijd in voor dit soort klussen.”

Geerhardt was jarenlang actief in de dorpsgemeenschap van Nietap-Terheijl en omstreken. Na ruim 16 jaar voorzitterschap van Buurtschap Nietap-Terheijl ontving hij in 2016 een koninklijke onderscheiding. Een van de wapenfeiten die indruk op ons maakte was zijn verzet tegen de komst van 750 nieuwbouwwoningen rondom Nietap. Daarmee zou het dorp meer dan verdubbelen.

Geerhardt was direct en adrem, maar vooral betrokken en een echte doener. Een trouw bezoeker van onze bijeenkomsten en andere activiteiten. Sinds 2015 was hij lid van onze Raad van advies Dorpen, een groep vrijwilligers die vanuit hun praktijkervaring mee denken met het werk en beleid van BOKD.

Willy-Anne van Stiphout, voorzitter Raad van advies Dorpen: “Ik zie Geerhardt nog heel levendig voor me en vind het nog steeds onvoorstelbaar dat hij er niet meer is. Nog geen maand voor zijn overlijden nam hij, zoals we van hem gewend waren, volop deel aan onze Raad van Advies vergadering. Deze keer weliswaar voor het eerst via Zoom. Dat was een beetje wennen, maar in no time zat hij daar als vanouds en zei hij wat hij zeggen moest. Als altijd, vol passie, gedrevenheid, getuigend van een grote betrokkenheid. Wat zullen we dat gaan missen.”

We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte.