Hoe stel je coronaproof een dorpsvisie op?

Veel projecten en activiteiten staan momenteel stil of op een zeer laag pitje. Het is niet of nauwelijks mogelijk om in groepen bijeen te komen voor een vergadering, presentatie of bijeenkomst. We zien onder andere dat dit gevolgen heeft voor dorpsvisietrajecten. Er zijn echter een aantal methodes om aan een dorpsvisie te werken die met een kleine aanpassing coronaproof te maken zijn.

Optrommelen!

Samen met verschillende organisaties en met bedenker Femke Heythekker ondersteunden Buurtwerk Nederland en BOKD de dorpsbelangenorganisatie van Steenwijkerwold (over de grens in Overijssel) met een grote Optrommelactie.

De hele maand september zijn er 40 trommels door de straten van Steenwijkerwold gegaan, van huis tot huis. In totaal zijn er met die 40 trommels 619 ingevulde formulieren retour gekomen, wat neerkomt op een respons van maar liefst 75%. Allemaal input voor de Dorpsvisie Steenwijkerwold 2020 – 2030. De resultaten hangen momenteel voor de ramen van dorpshuis Hoogthij, dus zijn coronaproof te bewonderen. Lees ook de uitgebreide reportage hierover van RTV Oost.

Ook dorpshuis Over Enthinge in Dwingeloo is momenteel aan het Optrommelen om idee├źn voor de toekomst te krijgen.

Dorpsbelevingsonderzoek en dorpsdagboeken

BOKD kent meer coronaproof methodes voor het opstellen van dorpsvisies: De afgelopen maanden voerden studenten van Van Hall Larenstein een Dorpsbelevingsonderzoek uit in Valthermond en zijn andere dorpen aan de slag gegaan met dorpsdagboeken.