Versoepeling coronamaatregelen ook voor buurt- en dorpshuizen

Afgelopen woensdag maakte het kabinet een ‘routekaart’ bekend waarop staat hoe de coronamaatregelen geleidelijk afgebouwd worden. De versoepeling van de regels is onder voorbehoud dat de besmettingscijfers niet verslechteren. Wat betekent dit voor de buurt- en dorpshuizen?

De Veiligheids Regio Drenthe heeft, in overleg met Drentse gemeenten, bepaald dat voor dorps- en buurthuizen dezelfde regels gelden als voor de Horeca in Nederland. In de praktijk betekent dit dat per 1 juni de gebouwen open mogen voor max. 30 personen en per 1 juli voor max. 100 personen.  Hierbij aangetekend dat er wel maatregelen getroffen worden om de 1,5 meter afstand tussen bezoekers te waarborgen. 

Dit betekent dat vanaf 1 juni ook buurt- en dorpshuizen 30 mensen mogen ontvangen mits:

  • zij voorafgaand aan de bijeenkomst checken bij alle aanwezigen of zij verkoudheidsklachten hebben (zo ja, blijf dan thuis)
  • mensen zich van tevoren aanmelden óf altijd in dezelfde vaste groep komen
  • 1,5 meter afstand houden mogelijk is in de ruimte

Verder adviseert de Rijksoverheid om voorafgaand aan de eerste bijeenkomst voor de zekerheid contact op te nemen met de lokale gemeente/veiligheidscoördinator. Zij moeten de regels immers handhaven en weten per regio exact wat wel en wat niet kan.

Lees alle maatregelen op de site van de Rijksoverheid.