Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Drenthe Initiatiefrijk!

5 november 2022

Wij zijn trots op de inwoners in onze provincie. Met daadkracht, lef en creativiteit hebben zij allerlei initiatieven en projecten in gang gezet in onze provincie om de leefbaarheid in dorp of wijk op peil te houden. Deze fantastische initiatieven willen we graag delen en laten zien.

Daarom organiseren de BOKD en CMO STAMM samen met Drentse partners Drenthe Initiatiefrijk! op zaterdag 5 november tussen 9.00 en 15.00 uur. Drenthe Initiatiefrijk! is ontstaan vanuit de Sociale Agenda van de provincie Drenthe.

Drenthe Initiatiefrijk! is een dag waarop initiatiefnemers uit Drenthe kunnen laten zien dat de provincie bol staat van kansen en successen. Je bent van harte welkom om jouw idee te presenteren aan ervaren initiatiefnemers, adviseurs en diverse fondsen. We helpen je graag verder! Zo werken we samen aan een levendig en sociaal Drenthe.

Het programma

9.00 uur                    Ontvangst Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo

9.15 uur                    Start ‘Open huizen route’ langs initiatieven in de regio die de leefbaarheid in dorpen en wijken versterken*

12.00 uur                  Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo

13.00 uur                  Workshops naar keuze (hieronder toegelicht)

15.00 uur                  Einde

*Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid een kijkje te nemen bij verschillende initiatieven.

Bustour

We gaan op bezoek bij Stichting De Amer, die met veel vrijwillige inzet en een subsidie uit de wijk-buurt-dorp regeling van de provincie een buitenpodium op het onbenutte achtererf van Amen 20 maakt. Daarna gaan we naar een bewonersinitiatief in Eexterveen, genaamd Kardeel. Samen met dorpsgenoten werken ze aan Het GroeiHuis: een laagdrempelige voorziening om te werken aan een gezonde leefstijl. We sluiten de tour af bij een project in Eesergroen. Vanuit de dorpsgemeenschappen Borger en Ees is een werkgroep opgericht om het bijzondere gebied tussen Ees en Borger te markeren in samenhang met 12 elementen in het beekdal. Van hieruit gaan we weer naar het Markehuis in Grolloo voor de lunch.

Maak je keuze uit vijf workshops

Tijdens het middagprogramma is er ruimte om twee workshops te volgen. Wij hebben een vijftal workshops geselecteerd waaruit je kunt kiezen. Alle workshops zijn hieronder toegelicht.

Workshop 1: Maatschappelijke waarde zichtbaar maken – Waarom en hoe?

Initiatieven krijgen soms de vraag vanuit de gemeente of andere financiers om hun maatschappelijk waarde te inventariseren. Hoe doe je dit en waar moeten initiatiefnemers op letten als ze hiermee aan de slag gaan?

Workshop 2: Vitale dorpen in Zuidoost-Drenthe

Geïnspireerd op het gedachtengoed van de Vijf Sterren Dorpen zijn dit voorjaar vijf dorpen aan de slag gegaan met hun zoektocht naar de vitaliteit van hun gemeenschap.

Workshop 3: Het inclusieve dorp: van handelingsverlegenheid naar handelingsgenegenheid Inwoners, overheden en organisaties werken in Zuidwest-Drenthe aan een aanpak die leidt tot dementievriendelijke dorpsgemeenschappen, en breder naar inclusieve dorpen. In deze sessie nemen we je mee in deze bijzondere samenwerking en de aanpak van de dorpsgesprekken.

Workshop 4: Hoe we dingen samen regelen en dóen – het Dorpenoverleg Midden-Drenthe

Gemeenschapskracht is essentieel voor het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang in dorpen en wijken. Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de gemeente werken vanuit gezamenlijk opgesteld Dorpenbeleid aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en dorpszorg.

Workshop 5: Het betrekken van Nieuwkomers

Het vroegtijdig betrekken van nieuwkomers bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland. In deze workshop krijg je informatie rondom het werken met nieuwkomers, is er ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.

Aanmelden

Wil jij aanwezig zijn tijdens Drenthe Initiatiefrijk!? Dat kan, je bent van harte welkom. Je kunt je via de website van CMO STAMM aanmelden tot uiterlijk tot 20 oktober.

Aanmelden kan via deze link.

Pitch je idee!

Heb jij een idee dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Drenthe én wil je dit delen met andere initiatiefnemers, organisaties en fondsen? Ben je daarvoor nog op zoek naar advies en/of financiering? Kom dan pitchen! Meld je dan aan bij m.diemer@cmostamm.nl. We nemen daarna contact op om verdere afspraken te maken.

Meer informatie

Met vragen over Drenthe Initiatiefrijk! kun je contact opnemen via onderstaande contactgegevens. Vergeet ook niet op de LinkedIn – en Twitterpagina van CMO STAMM en de LinkedIn en Twitterpagina van de BOKD te kijken voor het laatste nieuws, zie #inwonerskrachtDrenthe.

m.diemer@cmostamm.nl, tel 06 460 782 22
l.hummel@bokd.nl, tel. 06 372 714 53

Gegevens

Datum:
5 november 2022

Organisatoren

BOKD – Daphne Wiebing
BOKD – Luit Hummel

Locatie

Dorpshuis Het Markehuis
De Pol 4
Grolloo, Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0592-501307
Bekijk de site van Locatie