Voortgekomen uit een bewonersinitiatief dat onder de naam Brede Overleggroep Kleine Dorpen te hoop liep tegen het woningbouwbeleid van de provincie Drenthe. Met succes, want na de uitgebreide inspraak vanuit de kleine dorpen ging het beleidsvoornemen van tafel en kon er ook in kleine dorpen al naar gelang de behoefte woningen bijgebouwd worden. Kortom een mooie uiting van de Dorpskracht om samen voor je belangen op te komen.
De Brede Overleggroep Kleine Dorpen besloot om na dit succes door te gaan als provinciale vereniging van dorpsbelangenorganisaties, alle dorpen met minder dan 3000 inwoners konden lid worden. BOKD kreeg als doelstelling het behouden en versterken van de leefbaarheid in de kleine dorpen, breder dus dan enkel woningbouw. Vanuit de provincie kwam een financiële bijdrage om een klein professioneel kantoor op te zetten voor de ondersteuning en advisering van de dorpsbelangenorganisaties, onder regie van een vrijwillig bestuur.
In het vijftigjarig bestaan is er veel gebeurd vanuit de dorpen om de leefbaarheid in stand te houden en daar waar het kan te versterken. Denk hierbij aan het behoud van voorzieningen zoals de scholen, de inrichting van het dorp en de omgeving, woningbouw en het naoberschap ofwel zorgzame gemeenschappen.
Dorpshuizen
Het dorpshuis is een centrale voorziening in het dorp voor ontmoeting en activiteiten, de broedplaats voor DorpsKracht! In 2009 zijn ook de dorpshuizen aangesloten bij BOKD.
De dorpsbelangenorganisaties hebben zich ontwikkeld tot krachtige initiatiefnemers die optimaal gebruik maken van de inzet van de in het dorp aanwezige kennis en ervaring. Daar waar nodig wordt hulp van buiten gevraagd, zoals logischerwijs van de diensten van het BOKD-kantoor.
Nieuwe organisaties
Vanuit de dorpsbelangenorganisaties zijn weer nieuwe organisaties ontstaan zoals zorg- en energiecoöperaties.
Met het groeien van de dorpsorganisaties is ook de rol van het ‘kantoor’ veranderd van belangenbehartiger naar ondersteuner/adviseur. De medewerkers werken veelal vanuit de vraag van de leden, maar ook wordt het voortouw genomen met informatie over nieuwe ontwikkelingen. Bij dit laatste vormen bestuur en raden van advies (bemenst door actieve dorpsbewoners) een verbindende rol tussen kantoor en leden. Van elkaar leren, heeft de laatste jaren een podium gekregen, zoals tijdens onze drukbezochte Dorpendagen en het Dorpshuis van Jaar.
Drentse DorpsKracht
Dit geheel heeft geleid tot de Drentse DorpsKracht, die ingezet wordt om prettig te wonen en leven op het Drentse Platteland, gestoeld op ideeën, initiatieven, actieve bewoners en daadkracht.
Deze DorpsKracht blijft veelal onder de oppervlakte onder het mom van “we doen het toch gewoon voor het dorp” en “we hoeven niet zoveel aandacht, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg”. Kortom we hebben de neiging om het kleiner te maken dan het is. Hierin willen we in het jubileumjaar verandering brengen.
Maak het vanzelfsprekende bijzonder!
Aanmelden 50-jarig jubileumfestival / 28 februari 2025
In 2025 bestaat BOKD 50 jaar, dit willen we graag vieren op 28 februari met al onze relaties maar bovenal met de leden die onze vereniging gemaakt hebben tot wat het nu is. We nodigen je uit aanwezig te zijn bij ons jubileumfeest.